Step 1 : Bahagian Luar
Tepung gandum 2 ½ cawan
Telur 1 biji
1 Sudu Kecil Air Kapur
3/4 Cawan Air sejuk(Ais Batu)
Secubit Garam
*satukan semua bahan, gaul hingga sebati dan dibulatkan
*bentuk bulat jadikan 20 biji @ 22
Step 2 : Bahagian Dalam
Bahagian dalam (tepung kedua)
Tepung gandum 2 cawan
Manjerin 1 cawan panaskan sampai didih
*bentuk bulat jadikan 20 biji @ 22
*Panaskan majerin sampai didih dan tuang kedalam bekas yang berisi tepung pastikan gaul bersama semasa panas.Ia akan jadi lembut, lembik sedikit dan boleh dibentuk.
Step 3 : Inti
4 biji kentang saiz besar ~ di potong dadu kecil
Sedikit Isi Ayam dipotong kecil
3 sudu besar rempah kari
garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
Cara
1) Panaskan minyak
2) Tumiskan bawang merah dan putih hingga harum dan garing
3) Masukkan rempah kari dan masak sampai pecah minyak dan masukkan air
secukupnya.
4) Masukkan kentang dan masak hingga lembut
5) Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
6) Biarkan ia kering
7) Angkat dan toskan minyaknya.
16 Ulasan
Tq resepi nnt bleh cuba :)
BalasPadamsama2
Padamdh lama x makan.. tq utk resepi... 1st time datang sini, done follow blog. jemput ke blog saya juga nnti ya. terima kasih
BalasPadamsama2 ok nanti sya datang hihihi
BalasPadamamboi terror nya adik...hakak pun tak pernah buat karipap pusing ni...mau berpusing kepala hakak...mana tau hakak teringin nak buat...boleh rujuk kat video ni...
BalasPadamAda mak saya boleh buat kalau sorang x taulah boleh k x huhuhu
Padamsinggah sini dan follow..terima kasih berkongsi resepi.
BalasPadamsama nanti saya singgah sana juga
Padamwah sibuk sibuk pun sempat masak hehe. my fav kuih.. karipap!
BalasPadamhihihi tapi nak buat tu susah juga
Padamcara membuatnya (kulit karipap) mana?
BalasPadamada dalam video tudari awal sampai akhir
PadamRajinnya la haiihh...
BalasPadamermm x delah rajin ada free buat
Padamsusah nak buat ni tapi sedap
BalasPadamkan2 nak buat tu pening jugak huhuhu
BalasPadam