Resepi Masak Lemak Jantung Pisang + Ayam
Bahan-bahannya
jantung pisang
1 setengah biji kelapa (1 biji santan, 1/2 kerisik)
biji ketumba
bawang merah
bawang putih
cili
1 ekor ayam
lengkuas
kunyit
garam
asam keping
gula melaka
Cara:
Langkah 1
*Goreng setengah kelapa parut tanpa minyak hingga menjadi kuning keemasan. Pastikan guna api kecil sahaja. Jika api besar, kelapa akan hangus dan kerisik akan jadi pahit.
kisar kelapa goreng tadi sampai keluar minyak. barulah ia menjadi kerisik.
*Selepas itu sediakan Kerisik, biji ketumba,bwng merah,bwng putih,chili,ayam,lengkuas,kunyit,jantung pisang
Kerisik angaran 1 cwn
Biji ketumba 2 sudu
Ayam 1 ekor
*Potong kecil cili,kunyi,lengkuas,bawang merah, bawang putih beseta 2 sudu biji ketumba
Masuk kesemua bahan tadi dan kisar
Langkah 2
*Bersihkan jantung pisang. Potong kecil jantung pisang.
*rebus jantung pisang separuh masak
Langkah 3
*1 ekor ayam dimasukkan
*Masukan bahan yang telah dikisar tadi(cili,kunyi,lengkuas,bawang merah, bawang putih beseta 2 sudu biji ketumba )
*Masuk asam keping,gula melaka dan sedikit garam
*Masukan 1 biji air santan
*Masuk jantung pisang
*Masukan Kerisik 1 cawan
0 Ulasan