Bahan-Bahan
untuk cream cheese filling
500gm krim keju
30gm butter
100gm gula aising
2 biji telur kecil(warna kuning sahaja)
1 sudu kecil esen vanilla
Jem blueberry
Cara-
Caranya
1) Keluarkan cream cheese 5 minit( agak
kembang) sebelum digunakan. Jangan biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2) Putar 30gm Butter dan gula aising hingga
berkrim.
3) Masukkan 2 telur kuning kalua kecil
,kalau besar hanya sebiji sahaja dan esen vanilla. Putar lagi.
4) Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla.
5) Masukkan Cream Cheese sedikit demi
sedikit
6) Masukkan filling blueberry ke dalam
kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing
tadi. Dimana kita masukkan adunan cream cheese tadi dalam piping bag dan
picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik
membuncit.
7) Kemudian boleh lah kita mulakan
proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Cara
buat lorekkan.
Ambil
sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata
sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese
tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula
mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
Dengan
menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil-kecil di bahagian tepi.
Bilangan
garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
Kemudian
dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk
tersebut.
Bakar
selama 15 minit pada suhu 100C. Suhu bergntung pada oven masing2. Sentuh cream
dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
0 Ulasan