Bahan-Bahan:
1 buku mentega(Salted)
2 cawan tepung gandum(anggran)
2 sudu tepung jagung
1 sudu gula icing
1 biji telur kuning
Esen Vanila
1 cawan susu tepung
Jem Nenas
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk jem nenas:
Masak nenas yang telah diparut bersama gula.
Apabila hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga agak kering.
Cara-cara untuk tart:
Masukkn tepung gandum dan juga tepung jagung seterusnya ayak (Bahan A)
Masukkn butter , gula dan telur, Kacau sehingga sebati
Masukkn Esen Vanila. Kacau rata.
Masukkn susu tepung. Kacau sehingga sebati
Masukkan tepung(Bahan A) sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan seketika.
Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau digriskan dengan butter.
Sapukan atas tart gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven atas dan bawah pada suhu 80 darjah celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.
0 Ulasan